maarten

Huidkanker

LOKALE VERWIJDERING MET VRIJE MARGE

Een lokale verwijdering met vrije marge is een procedure onder lokale of algemene verdoving waarbij de huidlesie verwijderd wordt inclusief een omliggende marge van “normale” huid. Als de huidlesie reeds verwijderd was tijdens een voorgaande diagnostische biopsiename, dan wordt het resterende litteken met een omliggende marge van “normale” huid verwijderd.

VOORDELEN VAN VERWIJDERING MET VRIJE MARGE

Deze procedure zal de huidkanker genezen en verlaagt de kans dat de huidkanker op dezelfde plaats zal teruggroeien. Het zal eveneens een accurate diagnose toelaten door volledige analyse onder de microscoop.

WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN?

Mohs chirurgie of radiotherapie (hoge dosis bestraling om kankercellen te doden) kan aangewezen zijn voor bepaalde huidkankers. Indien dit zo is, zal dit met u worden besproken.

WAAROM MOET EEN VRIJE MARGE MET NORMALE HUID WORDEN VERWIJDERD?

1. Verwijderen van wortels.

Huidkankers kunnen, net zoals onkruid, fijne wortels hebben die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Een vrije marge van normaal uitziend weefsel rond en onder de lesie wordt verwijderd om deze wortels mee weg te nemen. Dit verlaagt de kans dat een huidkanker zal teruggroeien op dezelfde plaats. Indien de wortels niet worden verwijderd zal de huidkanker, net zoals onkruid, teruggroeien op dezelfde plaats.

2. Verwijderen van lokale uitzaaiingen

Rond sommige soorten huidkanker liggen rondomrond groepjes kankercellen die zich hebben afgescheiden van de primaire lesie. Deze lokale uitzaaiingen kunnen op zich beginnen groeien indien ze niet worden verwijderd. Het wegnemen van een vrije marge met normale huid vergroot de kans dat deze celgroepjes ineens worden verwijderd, met als gevolg lokaal minder kans op het vormen van een huidkanker.

HOE GROOT MOET DEZE VRIJE MARGE ZIJN?

Dit hangt van af het type van huidkanker dat verwijderd wordt. Algemene richtlijnen worden hierin gehanteerd. De vrije marge die chirurgisch wordt gerespecteerd bedraagt voor basaalcelcarcinomen 4 tot 6mm, voor spinocellulaire carcinomen 6-10mm en voor melanomen 10 tot 30mm.

HOE WORDT DE RECONSTRUCTIE UITGEVOERD?

Afhankelijk van de grootte van de huidkanker, de grootte van de vrije marge en de lokatie op het aangezicht, zal er voor verschillende reconstructiemanieren worden gekozen teneinde het beste resultaat te bekomen.

Opgranulatie

Dit betekent dat het wondje niet wordt gehecht en op zichzelf zal genezen. In het aangezicht is dit zelden aangewezen omdat chirurgische reconstructie esthetisch mooier en sneller heelt. De uitheling bij opgranulatie duurt 1 tot 2 maanden.

Primaire sluiting met hechtingen

Primaire sluiting wordt vaker uitgevoerd bij kleine wondjes. Hierbij wordt de wonde gesloten door de wondranden eenvoudigweg naar elkaar toe te hechten. Het litteken is vaak zeer onopvallende en kan worden verborgen in een huidrimpel.

Huidgreffe

Huidgreffes betekent dat het wondje wordt bedekt met een stukje huid van een andere plaats op het lichaam. Deze huident wordt uit de donorplaats verwijderd ofwel door excisie en dichthechten (full thickness skin graft) ofwel door het afschaven van de huid met een beperkte schaafwonde als gevolg (split thickness skin graft).

Lokale huidflap

Bij een lokale huidflap wordt naburige huid gemobiliseerd om de wonde te bedekken. De naburige huid gelijkt esthetisch vaak zeer goed op de verwijderd huid en zal daarom altijd een mooi resultaat geven. De littekens zullen zo mogelijk worden verborgen in de huidrimpels.

WAT ZIJN MOGELIJKE COMPLICATIES?

Littekens

Elke chirurgische ingreep maakt littekens, zichtbaar of onzichtbaar. Littekens blijven in het algemeen rood tot 3-6 maanden na de ingrepen en worden nadien bleker zoals de omringende huid. Sommige patiƫnten zijn voorbeschikt om dikkere of verheven littekens aan te maken (keloiden). Bij spanning of tractie op littekens kunnen littekens uitgerokken worden na verloop van tijd.

Blauwe plekken

Rond de operatiezone zal steeds een beperkte zone van zwelling en blauwe verkleuring aanwezig zijn gedurende 4 weken.

Gevoelsstoornis

Rond het litteken is een veranderde of verminderde sensibiliteit normaal. Deze is meestal tijdelijk, maar kan definitief zijn hoewel dit niet vaak voorkomt.

Mobiliteitsstoornis

Op bepaalde plaatsen in het gelaat loopt de aangezichtszenuw zeer oppervlakkig en mogelijk zeer dicht tegen de te verwijderen huidkanker. Schade of soms zelfs manipulatie van deze zenuw kan leiden tot verminderde of afwezige functie van een aangezichtsspier. Het doornemen van deze zenuw kan soms een beslissing zijn om de huidkanker volledig te kunnen verwijderen. Accidentele schade kan door coagulatie tijdens chirurgie, injectienaalden of door het doorsnijden van de zenuw

Nabloeding

De gereconstrueerde zone kan steeds beperkt en lokaal wat bloed verliezen gedurende de eerste 24 uur na de ingreep. Lokale druk gedurende 45 minuten of een koude ice pack in een handdoek stopt quasi alle nabloedingen.

Infectie

Een rode zone rondom de operatiezone is normaal en te verwachten. Als na de tweede postoperatieve dag de roodheid toeneemt, meer pijnlijk wordt en er etter uit de wonde komt, neemt u best contact op met uw arts.

 

Maak een afspraak