maarten

Injecteerbare dermale fillers

Wat is een injecteerbare dermale filler?

Injecteerbare dermale fillers worden gebruikt in niet-chirurgische cosmetische behandelingen waarin de jeugdige volumeverdeling in het aangezicht wordt hersteld. Ze kunnen worden aangebracht onder rimpels, lijnen, plooien of ingesprongen littekens. De fillers worden ook gebruikt om de gelaatscontouren te verbeteren door volume toe te voegen aan de lippen of de wangen voor een esthetisch en jonger, natuurlijk ogend resultaat. 

Er zijn vijf hoofdcategorieën van injecteerbare fillers:
o Hyaluronzuur gel, een suikerachtige component
o Collageen filler, bindweefsel eiwitten afkomstig van behandeld mens, koe of varken weefsel
o Vet injecties, van een donor of van uw eigen lichaam
o Synthetische polymeergels
o Polylactaatzuur, dat uw huidcellen stimuleert om collageen te produceren

Botulinum toxine wordt vaak verkeerdelijk verward met een injecteerbare filler, maar beide behandelingen zijn essentieel verschillend. Terwijl injecties van botulinum toxine ook worden gebruikt voor cosmetische doeleinden om rimpels te maskeren, werkt dit op een andere manier dan een injecteerbare filler. Botulinum toxine werkt door het ontspannen van de spieren die rimpels veroorzaken. Deze twee technieken worden vaak in combinatie met elkaar gebruikt om het resultaat te optimaliseren.

Wat behandelt een injecteerbare dermale filler precies?

Injecteerbare dermale fillers worden gebruikt voor cosmetische redenen en kunnen helpen om:
o volume toe te voegen aan dunne lippen
o ondiepe gelaatscontouren te verbeteren
o plooien en rimpels in het aangezicht te verzachten
o verzonken littekens in het gezicht te verbeteren

Dermale filllers worden frequent gebruikt voor het creeren van volumineuzere lippen en het opvullen van rimpels en de “tear-troughs” of de holle zones onder de ogen. Acne littekens of littekens in het algemeen kunnen vaak mooi worden bijgewerkt met dermale fillers. 

Zij bieden ook een alternatief als “liquid facelift” voor patienten die geen facelift wensen of hiervoor niet in aanmerking komen.  De niet-chirurgische neuscorrectie is eveneens gebaseerd op het gebruik van dermale fillers en herverdeling van volumes in de nasale regio.

Het opbouwen van volume rond de jukbeenderen of de kaakhoeken met dermale fillers biedt dan weer een alternatief voor PSI (patient-specific implantaten) in deze aangezichtszones. Zo krijgt de patient tijdelijk een indruk van het gewenste effect en kan alsnog beslist worden over te gaan tot een definitieve chirurgische ingreep.

Wat is belangrijke informatie te delen met uw aangezichtschirurg?

Het is belangrijk om uw aangezichtschirurg in te lichten als u borstvoeding geeft, als u de pil gebruikt, als u zwanger bent of vermoedt dat u zwanger zou kunnen zijn. 

Elke medicatie, voedingssupplement, allergie of overgevoeligheid (albumine) moet worden medegedeeld aan uw aangezichtschirurg, want deze kunnen invloed hebben op uw behandeling. Iedere aanwezigheid van een infectie of ontsteking van de huid op de injectieplaats kan ons verplichten uw behandeling uit te stellen. 

Wat houdt een behandelingsprocedure met een injecteerbare dermale filler in?

Voor de behandeling wordt meestal een verdovende creme aangebracht op de huid om het beperkte ongemak nog verder te reduceren. Kleine naaldjes worden gebuikt om de dermale filler aan te brengen. De behandeling duurt 15-45 minuten afhankelijk van de te behandelen zone en de kenmerken en de wensen van de patiënt. De patiënt kan nadien eenvoudigweg huiswaarts.

De eerste dagen na de ingreep zal de volumetoename iets overdreven zijn omwille van zwelling na injectie en het aantrekken van vocht door de filler. Uw aangezichtschirurg zal u terug zien na 1 week om het gewenste effect te evalueren en aan te passen waar nodig.

Is de injectie van een injecteerbare dermale filler pijnlijk?

Iedere injectie kan pijnlijk zijn, maar dermale filler injecties zijn snelle en eenvoudige procedures. De behandeling is vaak quasi pijnloos. De neus en de lippen zijn vaak het gevoeligst voor injecties. Dermale filler injecties geven maximale resultaten met een minimum aan ongemak en herstelperiode.

Wanneer begint het te werken, hoe lang blijft het effect en hoeveel behandelingen zijn nodig?

Het effect is onmiddellijk merkbaar. Na ontzwelling blijven de resulaten merkbaar van 6 tot 18 maanden na injectie, afhankelijk van de geinjecteerde regio en het type dermale filler.

Iedere patiënt heeft een andere stofwisseling waardoor tijdelijke dermale fillers verschillende resorptietijden kunnen vertonen in verschillende patiënten. Het tijdstip van een volgende fillerinjectie is dan afhankelijk van het individu, maar doorgaans komen patiënten terug voor een volgende behandeling 8 tot 12 maanden nadien. Dit betekent dat het gewenste resultaat vaak behouden blijft met 1 behandeling per jaar.

Zijn deze injecties veilig?

Deze injecties zijn in het algemeen veilig, maar zoals bij iedere behandeling zijn er mogelijke bijwerkingen. Deze potentiële bijwerkingen zijn echter tijdelijk en beperkt. 

Sommige risico’s en complicaties van injecteerbare fillers kunnen omvatten maar zijn niet beperkt tot:

 • Stekende roodheid of jeuk
 • Pijn
 • Bloeding en blauwe plekken
 • Allergische reactie op fillers
 • Infectie
 • Vorming van kleine knobbeltjes (noduli) onder de huid
 • Verkleuring van de huid, waaronder kleine blauwe of paarse vlekken veroorzaakt door het bloeden in de buurt van het injecteren plaats
 • Beweging van het fillermateriaal
 • Ontstekings- en auto-immuunreacties
 • De vorming van puistjes, zoals acne, in de buurt van de plaats van injectie
 • Gelokaliseerde littekens en beschadiging van de huid

Sommige symptomen kunnen wijzen op een allergische reactie, zoals jeuk, asthma, uitslag op de huid, duizeligheid en flauwte. Als u tekenen van infectie (zwelling, roodheid) of een allergische reactie vertoont, neem contact op met uw aangezichtschirurg. 

De tijdelijke fillers bevatten natuurlijke complexe suikers, die veilig en onschadelijk zijn in gebruik op lange en korte termijn. Zij lossen langzaam op en worden geresorbeerd door het lichaam.

Permanente fillers bevatten synthetische materalen die niet geresorbeerd worden door het lichaam. Wanneer het aangezicht veroudert en de filler inert blijft, kunnen deze aanleiding geven tot de irregulariteiten die verdere behandeling noodzaken.

Hoeveel kost deze behandeling?

De prijs van deze injecties varieert voor iedere patiënt en voor de hoeveelheid en het type van het product dat wordt gebruikt. De prijs wordt u medegedeeld inclusief BTW. Behandeling met injecteerbare dermale fillers wordt niet terugbetaald door het RIZIV.

 

Maak een afspraak