maarten

Bovenkaak
osteotomie

INDICATIE VAN EEN BOVENKAAKSOSTEOTOMIE

De bovenkaaksosteotomie, ook wel de “Le Fort” of maxillaire osteotomie genoemd, wordt uitgevoerd om de bovenkaak in de juiste positie te plaatsen voor zowel de faciale harmonie als voor de kauw-, ademhalings- als de spraakfunctie. Deze interventie wordt frequent uitgevoerd als behandeling van een klasse 3 relatie, een open beet of een uitgesproken gummy smile. Een klasse 3 relatie wordt gekenmerkt door een terugliggende bovenkaak (diepe nasolabiale plooi) of een naar voren uitstekende of grote onderkaak. Bij een gummy smile toont de patiënt te veel tandvlees bij lachten. Bij een open beet raken de tanden van de boven- en de onderkaak elkaar niet overal bij maximale sluiting van de mond.

WANNEER GEBEURT DE INGREEP?

Deze ingreep gebeurt in het kader van een gecombineerd orthodontisch-orthognathisch behandelplan waarin de orthodontist en de orthognathische chirurg nauw samenwerken en communiceren. Het tijdstip van deze ingreep wordt meer in detail toegelicht op deze website onder “Samenwerking orthodontist – MKA chirurg”.

Na een verkennend gesprek met de chirurg en de orthodontist, beslist u, de patiënt, welke behandelingsmethode u verkiest. Tijdens de preoperatieve fase behandelt de orthodontist de patiënt voor met blokjes. Hiermee wordt de stand van de tanden gecorrigeerd waar nodig. Eens de optimale angulatie van de tanden wordt bereikt, stuurt de orthodontist de patiënt door naar de chirurg.

HOE GEBEURT DE INGREEP?

De ingreep bestaat uit het verzwakken van de bovenkaak met als gevolg dat deze kan herplaatst worden in de gewenste positie. De mogelijke bewegingen zijn voorwaarts, achterwaarts, verkorting, verlenging of rotatie. De bovenkaak wordt nadien gefixeerd met kleine titaniumplaatjes. Deze plaatjes zijn kleiner dan getoond op deze animatie.

 

Een gummy smile kan worden behandeld met het verticaal inkorten van de bovenkaak. Zodoende bevordert dit de spontane lipsluiting wat de algemene mondhygiene bevordert en ervoor zorgt dat het tandvlees niet uitdroogt. Verder zorgt deze ingreep er ook voor dat de patiënt minder tandvlees blootlacht, wat wenselijk kan zijn.

 

De ingreep duurt, dankzij een gedetailleerde 3D voorbereiding, slechts 40 tot 60 minuten en wordt uitgevoerd onder algemene verdoving. De patiënt blijft 1 nacht in het ziekenhuis en keert huiswaarts de volgende ochtend. De eerste week wordt het aangeraden gepureerd of zeer zachte voeding te eten. Vanaf week 2 bouwt iedere patiënt op eigen tempo de consistentie van de voeding terug op (zachtgekookte spaghetti en groenten, rijst,…). Tijdens de postoperatieve periode wordt een koelmachine (Hilotherm®), lymfedrainage (kinesist), medicatie en frequente controle bij de chirurg voorzien. Na 6 weken ten laatste kan de orthodontist opnieuw starten met de postoperatieve orthodontische afwerking van de stand van de tanden. De details van het postoperatieve verloop worden op de eerste consultatie bij Dr. Van Genechten besproken.

Maak een afspraak