maarten

Onderkaak
osteotomie

INDICATIE VAN EEN ONDERKAAKSOSTEOTOMIE

De onderkaaksosteotomie of de mandibulaire osteotomie wordt uitgevoerd als behandeling van een klasse 2 relatie, of mandibulaire retrognathie. Een klasse 2 relatie is zichtbaar als een terugliggende of te korte onderkaak of kin. De suboptimale groei van de onderkaak beïnvloedt de harmonie in het onderste deel van het gelaat, maar kan ook kauw- of ademhalingsproblemen veroorzaken. Daarbij kan dit leiden tot suboptimale afstemming van de beide dentale bogen.

WANNEER GEBEURT DE INGREEP?

Deze ingreep gebeurt in het kader van een gecombineerd orthodontisch-orthognathisch behandelplan waarin de orthodontist en de orthognathische chirurg nauw samenwerken en communiceren. Het tijdstip van deze ingreep wordt meer in detail toegelicht op deze website onder “Samenwerking orthodontist – MKA chirurg”.

Na een verkennend gesprek met de chirurg en de orthodontist, beslist u, de patiënt, welke behandelingsmethode u verkiest. Vervolgens dienen minimaal 6 maanden voor een onderkaaksosteotomie de aanwezige wijsheidstanden verwijderd te worden. Tijdens de preoperatieve fase behandelt de orthodontist de patiënt voor met blokjes. Hiermee wordt de stand van de tanden gecorrigeerd waar nodig. Eens de optimale angulatie van de tanden wordt bereikt, stuurt de orthodontist de patiënt door naar de chirurg.

HOE GEBEURT DE INGREEP?

De ingreep, of de bilaterale sagittale splijtingsosteotomie (BSSO), bestaat uit het doornemen van het buitenste harde botlaagje in de onderkaak. Het design van deze osteotomie laat toe dat het tanddragende deel van de onderkaak kan worden verplaatst naar de correctie positie. De onderkaak wordt niet gefixeerd met plaatjes zoals bij de bovenkaaksosteotomie, maar wel met 3 kleine titaniumschroefjes. Onderstaande animatie toont fixatie in de onderkaak met plaatjes; deze fixatie wordt op heden uitgevoerd zoals vermeld met schroefjes.

 

De ingreep duurt, dankzij een gedetailleerde 3D voorbereiding, slechts 30-60 minuten en wordt uitgevoerd onder algemene verdoving. De patiënt blijft 1 nacht in het ziekenhuis en keert huiswaarts de volgende ochtend. De eerste week wordt het aangeraden gepureerd of zeer zachte voeding te eten. Vanaf week 2 bouwt iedere patiënt op eigen tempo de consistentie van de voeding terug op (zachtgekookte spaghetti en groenten, rijst,…). Tijdens de postoperatieve periode wordt een koelmachine (Hilotherm®), lymfedrainage (kinesist), medicatie en frequente controle bij de chirurg voorzien. Na 6 weken ten laatste kan de orthodontist opnieuw starten met de postoperatieve orthodontische afwerking van de stand van de tanden. De details van het postoperatieve verloop worden op de eerste consultatie bij Dr. Van Genechten besproken.

Maak een afspraak