maarten

Revisie facelift

Facelift chirurgie is een vorm van kunst. Complicaties of problemen kunnen zich altijd voordoen, zelfs bij een prachtig uitgevoerde facelift door een ervaren facelift chirurg. De ervaring leert echter dat bij ontevreden patiënten die op zoek gaan naar revisiechirurgie vaak dezelfde trends terug te vinden zijn. 

SHOPPING

Shopping bij verschillende chirurgen om de prijs te drukken leidt tot revisiechirurgie. Men zegt wel eens: “Discount prices make discount results.” 

Een facelift bij een bepaalde arts is best goedkoop. Die facelift lijkt misschien goedkoop, maar de kans is reëel dat de totale kostprijs een stuk hoger wordt wanneer je de kosten van een tweede (revisie) operatie mee in rekening brengt. Kortingstarieven, specials en aanbiedingen dienen om lege operatiedagen op te vullen. Wilt u uw gezicht laten opereren op die dagen?

MINILIFT

Minilifts met een sneller herstel zijn gemakkelijk te verkopen en zijn zeer aantrekkelijk voor druk bezette patiënten. In werkelijkheid zijn maar heel weinig gezichten die in aanmerking komen voor een minilift.

Een gezicht is vaak verouderd in zijn totaliteit en heeft dus vaak een volledige facelift nodig. Of het is niet verouderd en hoeft helemaal niet geopereerd te worden. Stel een lift met een eigennaam in vraag. Wat is de daadwerkelijke lift die wordt uitgevoerd. Een eigennaam is een verkooptechniek.

PROCEDURE

Als een gezicht meer procedures nodig heeft dan dat er werden uitgevoerd, zal het resultaat niet helemaal top zijn en is er kans dat de patiënt een revisiechirurgie nodig heeft. 

Bovenste ooglidcorrecties vereisen vaak een simultane wenkbrauwlift. Een gezicht en een hals moeten quasi altijd samen worden geopereerd. Als alleen de bovenoogleden worden gedaan, hoe zien de onderoogleden er daarna uit. Het is beter om te sparen voor de operatie die echt nodig is dan op kortere termijn voor een kleinere operatie te gaan met een suboptimal resultaat.

“ALGEMENE” CHIRURGEN

Zoals alles in het leven, komt expertise voort uit duizenden uren gerichte ervaring en toewijding.

Alles wat die ervaring verwatert, compromitteert de kunde. Het risico bestaat een manusje van alles te zijn en de operatie niet echt virtuoos meester te zijn. De recent gerapporteerde cijfers van 2019 tonen op gemiddeld 5 facelifts per jaar voor een algemeen plastisch chirurg, hoeveel doet uw chirurg er? Hoe minder volume van chirurgie, hoe minder expertise, hoe meer kans dat u nadien een revisiechirurgie nodig heeft.

 

“NIET GELUKKIGE” PATIËNTEN

Ik zie vaak patiënten die mij raadplegen voor een revisie facelift terwijl zij toch een heel mooi resultaat hebben. Ze hebben elders een een facelift laten uitvoeren, het resultaat is mooi en de uitvoering was volledig “lege artis”, maar ze zijn toch niet tevreden.

Dit komt bij patiënten van mezelf, gelukkig zelden, uiteraard ook voor. En dat is lastig. Ik vertel al mijn patiënten vóór de operatie dat de resultaten variabel zijn. We opereren op levend weefsel dat blijft verouderen en veranderen. Zo benadruk ik dat er bij geen enkele operatie garanties kunnen worden gegeven. Enkel de garantie dat ik mijn uiterste best zal doen. 

Chirurgie heeft beperkingen en risico’s, anatomie varieert tussen patiënten en genetische en externe factoren dragen allemaal bij aan het eindresultaat. Het is vanaf het begin belangrijk om duidelijke verwachtingen te scheppen over wat wel en niet kan worden bereikt.

 

INDICATIE VAN EEN REVISIE

Een revisie facelift is een cosmetische ingreep die wordt uitgevoerd om de resultaten van een eerdere facelift te corrigeren of te verbeteren. Deze ingreep is bedoeld voor patiënten die niet tevreden zijn met het resultaat van hun eerste facelift, of die problemen hebben ondervonden na de operatie, zoals asymmetrie, huidoverschot of zenuwbeschadiging.

De chirurg zal de huid en weefsels van het gezicht opnieuw losmaken en de SMAS-laag opnieuw positioneren om een liftend effect te creëren. Tijdens de ingreep kan het nodig zijn om overtollige huid te verwijderen, liposuctie uit te voeren of vetweefsel te verplaatsen om de gezichtscontouren te verbeteren.

Een revisie facelift is over het algemeen een meer complexe operatie dan de eerste facelift, en vereist meer ervaring en expertise van de chirurg. Het is belangrijk dat de patiënt voorafgaand aan de ingreep een uitgebreid consult heeft met de chirurg om te bespreken welke resultaten realistisch zijn en wat de risico’s en mogelijke complicaties van de operatie zijn.

Het herstel na een revisie facelift kan langer duren dan na een eerste facelift, en er kan meer zwelling en blauwe plekken optreden. Patiënten moeten de instructies van de chirurg opvolgen om een snel en veilig herstel te bevorderen. Na de ingreep kunnen patiënten genieten van een verjongd uiterlijk en een verbeterd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Maak een afspraak