maarten

Bovenkaak en onderkaak
verbreding

INDICATIE

Suboptimale kaakgroei gebeurt naast in de lengte ook vaak in de breedte. Als de breedte van een kaak niet optimaal is dan is er vaak te weinig beschikbare ruimte voor alle tanden om mooi naast elkaar in een tandenrij te worden geplaatst. Zo is soms een bovenkaakverbreding (TPD) of een onderkaakverbreding (TMD) geindiceerd. Laat uw chirurg u uitleggen en tonen waarom deze ingreep juist van toepassing is.

Deze ingreep gebeurt in het kader van een gecombineerd orthodontisch-orthognathisch behandelplan waarin de orthodontist en de orthognathische chirurg nauw samenwerken en communiceren. Het tijdstip van deze ingreep wordt meer in detail toegelicht op deze website onder “Samenwerking orthodontist – MKA chirurg”.

 

TPD 

Een transpalatale distractie (TPD) of bovenkaakverbreding houdt in dat de bovenkaak verbreed wordt. Deze ingreep wordt zeer vaak gecombineerd met het verwijderen van de onderste wijsheidstanden.

 

TMD

Een transmandibulaire distractie (TMD) of onderkaakverbreding houdt in dat de onderkaak verbreed wordt. Deze ingreep wordt zeer vaak gecombineerd met een TPD en het verwijderen van de onderste wijsheidstanden.

Beide ingrepen duren, dankzij een gedetailleerde 3D voorbereiding, slechts 30-60 minuten en worden uitgevoerd onder algemene verdoving. De patiënt blijft soms 1 nacht in het ziekenhuis en keert dan huiswaarts de volgende ochtend. De eerste week wordt het aangeraden gepureerd of zeer zachte voeding te eten. Na 1 week wordt middels activatie van de TPD module de boven- of onderkaak verbreed. Dit is volledig pijnloos (!). Vanaf week 2 bouwt iedere patiënt op eigen tempo de consistentie van de voeding terug op (zachtgekookte spaghetti en groenten, rijst,…). Tijdens de postoperatieve periode wordt een koelmachine (Hilotherm®), lymfedrainage (kinesist), medicatie en frequente controle bij de chirurg voorzien. Na 6 weken ten laatste kan de orthodontist opnieuw starten met de postoperatieve orthodontische afwerking van de stand van de tanden. De details van het postoperatieve verloop worden op de eerste consultatie bij Dr. Van Genechten besproken.

INSTRUCTIE ACTIVATIE TPD MODULE

In het middenstuk van de distractor zijn er vier gaatjes, elk voorzien van een kleurtje. De distractor wordt tweemaal per dag met een kwart-draai geactiveerd door te draaien van het ene kleurtje naar een andere. De pin van het blauwe sleuteltje wordt precies in het middengaatje van de distractor aangebracht, één tot twee mm diep, en dan lichtjes naar beneden en achteruit geduwd, zo scharniert de sleutel.

Dr. Van Genechten zal dit de eerste keer samen doen voor de spiegel tijdens de eerste postoperatieve consultatie 1 week na de operatie. Een kwart-draai stemt overeen met een opening van 0,25mm, als u dit ‘s morgens en ‘s avonds doet betekent dit een halve millimeter opening per dag. Op deze manier kan u na 10 dagen activiteit een opening van 5 mm tussen de twee fronttanden verwachten.

Tijdens deze expansie periode is het van belang dat:

• de distractor ten alle tijde onder spanning staat.

• de spleet tussen de twee frontale tanden elke dag groter wordt.

Eens de vooropgestelde verbreding is bereikt, brengt de arts het blokkeerschroefje stevig aan. Hierdoor wordt de distractor passief. De distractor dient vast en onbeweeglijk in de mond te blijven gedurende 3 tot 5 maanden. Indien de distractor zou loskomen dan is het belangrijk om snel op consultatie te komen om hem terug vast te zetten door het blokkeerschroefje terug goed aan te spannen. Wij raden aan om de distractor dagelijks te reinigen met een zachte kindertandenborstel.

Maak een afspraak