maarten

Facelift en neklift

Patiënten kunnen zich in de eerste dagen na de facelift ongemakkelijk voelen als de diepere ligamenten niet zijn losgemaakt (SMAS-lifts). De deep plane facelift is een spanningsvrije procedure, dus pijn is minimaal tot onbestaande. Aangezien het gezicht in de eerste 48 uur opzwelt, kan het gezicht strak en oncomfortabel aanvoelen. Pijn is echter zeldzaam en, indien aanwezig, kan dit vaak worden behandeld met enkel paracetamol.

Na een facelift heeft u enkele maanden nodig om volledig te genezen en tot rust te komen, maar over het algemeen voelen de meeste patiënten zich op hun gemak om na 2 weken terug te keren naar professionele en sociale activiteiten met zorgvuldig gedragen make-up en haarstyling. Keer terug naar fysieke activiteit en sport vanaf 4 weken.

Nadat de hechtingen op 7 dagen zijn verwijderd, zijn de incisies nog steeds aan het genezen en zijn ze duidelijk zichtbaar met opgestoken haar. Littekens worden dan roder wat samengaat met de verhoging van bloeddoorstroming om de genezende wond te helpen voeden. Na 3-6 weken vervaagt de roodheid en trekt het litteken samen om volledig te vervagen bij bijna alle patiënten. Meestal zijn littekens na 3 maanden nauwelijks merkbaar.

De zwelling is meestal maximaal 2-3 dagen na de operatie. Door rechtop te slapen, een hilotherm masker te gebruiken en zoute voedingsmiddelen te vermijden, zal de zwelling beperkt blijven en snel afnemen. Na een week voelen de meeste patiënten zich subjectief enorm gezwollen. Dit vermindert met 50% na 2 weken en 75% na 4 weken. De zwelling is bij de meeste patiënten over het algemeen na 3 maanden verdwenen.

Dat is een moeilijke vraag, want hoe definieer je “het resultaat”. Een facelift draait de klok terug, maar de klok tikt na de operatie gewoon weer verder. De meeste patiënten tot 10-15 jaar na hun operatie zichtbare resultaten, maar zullen in die tijd natuurlijk ouder geworden zijn ten opzichte van het onmiddellijk postoperatieve resultaat.

Ik opereer geen leeftijden, ik opereer patiënten! Als het gezicht van een patiënt halverwege de 30 voortijdig is verouderd, bied ik liever een definitieve oplossing aan dan de patiënt aan te moedigen geld uit te geven aan een niet-chirurgische behandeling met tijdelijk resultaat. Ook heb ik al facelifts uitgevoerd bij patiënten van rond de 80 jaar oud. Patiënten willen in de spiegel een reflectie zien van hoe ze zich voelen, welke hun biologische leeftijd ook is!

Indien nauwgezet gepland en uitgevoerd door een deskundig aangezichtschirurg, met een nauwkeurige dissectie in het diepe vlak van het gelaat, heeft een facelift een zeer natuurlijk en harmonisch resultaat. Een persoonlijke favoriete quote die ik vaak aanhaal tijdens de consultatie is “facial surgery should whisper, not scream”. De look die gecreëerd wordt is een mooiere, betere versie van jezelf. Geen andere versie, zoals zo vaak met botox en filler behandeling het geval is. Ook de in België vaak gebruikte MACS techniek, of andere SMAS-lifts zoals een “lifestyle" lift, een “mini”lift of een “ponytail” lift, stellen quasi altijd teleur. Korte incisies en oppervlakkige spanning op de huid laten vaak lelijke littekens achter. Een one-size-fits-all benadering, uitgevoerd door een chirurg die niet enkel op het gelaat opereert, kan leiden tot onaanvaardbare misvorming in het gelaat.

Dit is een zeer frequent gestelde vraag en u zal zeker een chirurg vinden die u of een facelift of een neklift aanbiedt. Dit getuigt echter van weinig inzicht in de anatomie en de veroudering van het gelaat. Meestal is dit gewoon toegeven aan wat de patiënt vraagt. De klant is koning. Deze leuze hoort echter enkel thuis in een commercieel bedrijf, niet in de geneeskunde. Het gezicht en de hals moeten echter worden beschouwd als een éénheid. Ze verouderen samen, en moeten, om een natuurlijk en harmonisch resultaat te bekomen, ook samen worden verjongd. Een strakke hals met hangende wangen is net zo onaantrekkelijk als strakke wangen met een hangende hals.

Zo snel als je wilt. Vermijd het bedekken van incisies waar de huid geneest om infectie te voorkomen.

Ik ben in de eerste plaats een arts en zal altijd uw gezondheid eerst plaatsen. Rokers hebben een hoger risico op slechte wondgenezing, littekens, infectie en necrose van de huid, dus ik dring erop aan dat de patiënten die een face- en neklift ondergaan, niet actief roken of nicotinevervangers gebruiken in de 4 weken voor en 4 weken na de operatie.

Neen, dit is niet correct. De deep plane facelift techniek verschilt essentieel van alle andere facelift technieken (SMAS-lifts). Bij de deep plane facelift worden de ligamenten in het gelaat in het diepe vlak losgemaakt waardoor 1. Een groter volume van het gelaat gelift wordt (gelift, niet strakgetrokken), en dus een natuurlijker resultaat bekomen wordt. En 2. De tractie voor de lift op de diepere lagen van het gelaat gezet wordt. Hierdoor staat er geen spanning op de huid, waardoor de littekens geen tractie ondervinden en fijn blijven na de operatie. In de top 10 van de meest virtuoze en beste facelift chirurgen in de wereld, is er geen enkele chirurg die een andere techniek gebruikt dan de deep plane facelift techniek. Dit spreekt voor zich.

Wanneer een face en neklift wordt uitgevoerd, is uw gelaatscontour perfect afgestemd op de harde en de weke delen in uw gezicht, zoals een jurk of een hemd dat zou zijn voor een lichaam. Uitgesproken gewichtsverlies, of nog erger gewichtsverlies en nadien snelle gewichtstoename, betekent dat de jurk of het hemd niet zo goed zal passen. Het is best om uw ideale en lange termijn streefgewicht te bereiken en nadien pas een face en neklift te ondergaan.