maarten

Injectables

Deze pagina is zuiver informatief. Dr. Van Genechten werkt voor injectables samen met artsen die een uitgebreide expertise hierin hebben opgebouwd. Hij zal u hiervoor dus doorverwijzen. Een injecteerbare spierontspanner is een natuurlijk, gezuiverd eiwit. Het cosmetisch gebruik van een injecteerbare spierverslapper is gebaseerd op de relaxatie van die spieren die rimpels veroorzaken.

Deze producten zijn niet alleen zeer efficiënt in de behandeling van rimpels, maar spelen ook een belangrijke rol in het voorkomen van het ontstaan van rimpels. Door het gebruik van de juiste dosering kunnen rimpels behandeld en voorkomen worden met natuurlijke resultaten als gevolg. Injecteerbare spierontspanners ontspannen die aangezichtsspiertjes die zogenaamde “dynamische rimpels” creeren. Op die manier worden de aangezichtsrimpels vlakker en komt de huid egaler voor met een natuurlijker, jonger aangezicht als resultaat. Injecteerbare spierontspanners kunnen zelfs worden gebruikt om de wenkbrauw te liften waar we naar verwijzen als een niet-chirurgische “chemische wenkbrauwlift”.

Het is belangrijk om uw aangezichtschirurg in te lichten als u borstvoeding geeft, als u de pil gebruikt, als u zwanger bent of vermoedt dat u zwanger zou kunnen zijn. Elke medicatie, voedingssupplement, allergie of overgevoeligheid (albumine) moet worden medegedeeld aan Dr. Van Genechten, want deze kunnen invloed hebben op uw behandeling. Iedere aanwezigheid van een infectie of ontsteking van de huid op de injectieplaats kan ons verplichten uw behandeling uit te stellen.

De procedure omvat de injectie van kleine hoeveelheden van een commercieel geproduceerd proteine enkel in die aangezichtsspiertjes die de rimpels veroorzaken. Dit zorgt voor een gladdere huid en een jeugdigere uitstraling. De procedure duurt niet langer dan 15-20 minuten en heeft vrijwel geen hersteltijd. Behandelingen kunnen zelfs worden gepland tijdens uw middagpauze of tijdens vroege ochtend consultaties.

Veel patiënten die voor deze behandeling kiezen zijn bezorgd uit angst voor een onnatuurlijk resultaat (zogenaamde “frozen face” resultaat). De expertise bestaat er uit om de harmonie tussen uw aangezichtsspieren te bewaren. Uw behandeling zal worden aangepast aan uw wensen en behoeften. Het resultaat is een natuurlijke look en een meer jeugdige uitstraling zonder die typische “plastic fantastic” kenmerken die onervaren handen vaak produceren. “Everyone will notice, no one will know.”

Na deze injecties is er weinig ongemak en de behandeling vereist doorgaans geen lokale verdoving. De kleinste naaldjes worden gebruikt om het ongemak te minimaliseren en om nauwkeurige plaatsing van het product te garanderen. Op verzoek van de patiënt kan de plaats van injectie echter behandeld worden met een verdovende crème of een pak ijs alvorens te injecteren wat het ongemak nog verder kan verminderen.

Resultaten zijn niet onmiddellijk zichtbaar. Het effect start, afhankelijk van het gebruikte product, binnen 4-7 dagen na de injectie en het maximale effect kan tot een week nadien pas optreden. Dit is de reden waarom u kan ingepland worden voor een follow-up afspraak binnen 2 weken na de eerste injectie om het gewenste effect te evalueren en, indien nodig, uw doseringsschema aan te passen. Na 3 tot 4 maanden zullen de meeste patiënten merken dat de aangezichtsrimpels gradueel weer verschijnen. Als u herhaalde behandelingen laat uitvoeren, kan het effect langer duren. Als u ervoor kiest om uw behandeling stop te zetten, zullen de aangezichtsspieren terugkeren naar hun oorspronkelijke activiteit en zullen uw rimpels opnieuw verschijnen. Gemiddeld krijgen patiënten twee of drie keer per jaar een behandeling om het gewenste effect te behouden.

Zoals bij iedere behandeling zijn er mogelijke bijwerkingen, maar meestal zijn deze bijwerkingen tijdelijk en zeer gelimiteerd. De bijwerkingen zijn pijn aan de injectie sites, infectie, inflammatie, zwelling, roodheid, bloeding en de vorming van een blauwe plek. Sommige symptomen kunnen wijzen op een allergische reactie, zoals jeuk, asthma, uitslag op de huid, duizeligheid en flauwte. Als u enige ongerustheid hierover hebt, neem contact op met Dr. Van Genechten

Injecteerbare dermale fillers worden gebruikt in niet-chirurgische cosmetische behandelingen waarin de jeugdige volumeverdeling in het aangezicht wordt hersteld. Ze kunnen worden aangebracht onder rimpels, lijnen, plooien of ingesprongen littekens. De fillers worden ook gebruikt om de gelaatscontouren te verbeteren door volume toe te voegen aan de lippen of de wangen voor een esthetisch en jonger, natuurlijk ogend resultaat.
Er zijn vijf hoofdcategorieën van injecteerbare fillers:
o Hyaluronzuur gel, een suikerachtige component
o Collageen filler, bindweefsel eiwitten afkomstig van behandeld mens, koe of varken weefsel
o Vet injecties, van een donor of van uw eigen lichaam
o Synthetische polymeergels
o Polylactaatzuur, dat uw huidcellen stimuleert om collageen te produceren
Botulinum toxine wordt vaak verkeerdelijk verward met een injecteerbare filler, maar beide behandelingen zijn essentieel verschillend. Terwijl injecties van botulinum toxine ook worden gebruikt voor cosmetische doeleinden om rimpels te maskeren, werkt dit op een andere manier dan een injecteerbare filler. Botulinum toxine werkt door het ontspannen van de spieren die rimpels veroorzaken. Deze twee technieken worden vaak in combinatie met elkaar gebruikt om het resultaat te optimaliseren.

Injecteerbare dermale fillers worden gebruikt voor cosmetische redenen en kunnen helpen om: o volume toe te voegen aan dunne lippen o ondiepe gelaatscontouren te verbeteren o plooien en rimpels in het aangezicht te verzachten o verzonken littekens in het gezicht te verbeteren Dermale filllers worden frequent gebruikt voor het creeren van volumineuzere lippen en het opvullen van rimpels en de “tear-troughs” of de holle zones onder de ogen. Acne littekens of littekens in het algemeen kunnen vaak mooi worden bijgewerkt met dermale fillers. De niet-chirurgische neuscorrectie is eveneens gebaseerd op het gebruik van dermale fillers en herverdeling van volumes in de nasale regio.

Voor de behandeling wordt meestal een verdovende creme aangebracht op de huid om het beperkte ongemak nog verder te reduceren. Kleine naaldjes worden gebuikt om de dermale filler aan te brengen. De behandeling duurt 15-45 minuten afhankelijk van de te behandelen zone en de kenmerken en de wensen van de patiënt. De patiënt kan nadien eenvoudigweg huiswaarts. De eerste dagen na de ingreep zal de volumetoename iets overdreven zijn omwille van zwelling na injectie en het aantrekken van vocht door de filler.

Iedere injectie kan pijnlijk zijn, maar dermale filler injecties zijn snelle en eenvoudige procedures. De behandeling is vaak quasi pijnloos. De neus en de lippen zijn vaak het gevoeligst voor injecties. Dermale filler injecties geven maximale resultaten met een minimum aan ongemak en herstelperiode.

Het effect is onmiddellijk merkbaar. Na ontzwelling blijven de resulaten merkbaar van 6 tot 18 maanden na injectie, afhankelijk van de geinjecteerde regio en het type dermale filler. Iedere patiënt heeft een andere stofwisseling waardoor tijdelijke dermale fillers verschillende resorptietijden kunnen vertonen in verschillende patiënten. Het tijdstip van een volgende fillerinjectie is dan afhankelijk van het individu, maar gemiddeld komen patiënten terug voor een volgende behandeling 4-8 maanden nadien. Dit betekent dat het gewenste resultaat vaak behouden blijft met 1 behandeling per jaar.

Deze injecties zijn in het algemeen veilig, maar zoals bij iedere behandeling zijn er mogelijke bijwerkingen. Deze potentiële bijwerkingen zijn echter tijdelijk en beperkt. Sommige risico’s en complicaties van injecteerbare fillers kunnen omvatten maar zijn niet beperkt tot: Stekende roodheid of jeuk Pijn Bloeding en blauwe plekken Allergische reactie op fillers Infectie Vorming van kleine knobbeltjes (noduli) onder de huid Verkleuring van de huid, waaronder kleine blauwe of paarse vlekken veroorzaakt door het bloeden in de buurt van het injecteren plaats Beweging van het fillermateriaal Ontstekings- en auto-immuunreacties De vorming van puistjes, zoals acne, in de buurt van de plaats van injectie Gelokaliseerde littekens en beschadiging van de huid Sommige symptomen kunnen wijzen op een allergische reactie, zoals jeuk, asthma, uitslag op de huid, duizeligheid en flauwte. Als u tekenen van infectie (zwelling, roodheid) of een allergische reactie vertoont, neem contact op met uw aangezichtschirurg. De tijdelijke fillers bevatten natuurlijke complexe suikers, die veilig en onschadelijk zijn in gebruik op lange en korte termijn. Zij lossen langzaam op en worden geresorbeerd door het lichaam. Permanente fillers bevatten synthetische materalen die niet geresorbeerd worden door het lichaam. Wanneer het aangezicht veroudert en de filler inert blijft, kunnen deze aanleiding geven tot de irregulariteiten die verdere behandeling noodzaken.